Daha dalındayken kilosu 80 TL’den satılan Aronyalar’ın hasadına başlandı. Yılın ilk aronyaları Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün Safran’daki bir aronya bahçesinde düzenlediği Yalova Aronyası Tarla Günü etkinliğinde Vali Muammer Erol’un da katıldığı tören ile toplandı.
İlk Aronyalar törenle toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Özel İdare desteğiyle 2018 yılında tesis ettirilen aronya bahçelerinde ilk hasat Safran Köyü’nde düzenlenen tarla günüyle başladı.
Merkeze bağlı Safran köyünde çiftçi Cemal Açış’ın bahçesinde yapılan tarla gününe Vali Muammer Erol, Milletvekili Meliha Akyol, Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştıma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Birlik Başkanları, kurum personelleri ve çiftçiler katıldı.
Köy Muhtarı ve aronya bahçesi sahibinin konuşmalarının ardından İl Müdürü Suat Parıldar yaptığı konuşmada Yalova Aronyasının doğuşu ve bugünlere geliş sürecinden bahsederek, Aronya meyvesinin hem gıda hem de eczacılık sanayiinde kullanıldığını, taze ve kuru meyve olarak da değerlendirildiğini, çok yüksek miktarda antosiyanin ve flavanoidler içerdiğini ifade etti.
Yalova’da 90 Çiftçi 192 dekar alanda Aronya üretiyor
İl Müdürü Parıldar, “Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı 2012 yılında başlayan araştırmaları sonucunda 2 Aronya çeşidinin üreticilerimize tanıtılması ve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından ilimizde 2017-2020 yıllarında; Bakanlığımızın ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal yeniliklerle buluşuyor’ programından 6 çiftçiye 6 dekar, İl Özel İdaresi Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında 42 çiftçiye 93 dekar alanda olmak üzere; toplam 48 çiftçimize 99 dekar alanda Aronya bahçeleri kurulmuştur” dedi.
1 buçuk ton üretim bekleniyor
2 yılda oluşturulan Aronya bahçelerinde bu yıl 1 buçuk ton ürün elde edilmesini beklediklerini ifade eden İl Müdürü Parıldar, “Tarla gününü yaptığımız bu bahçemizden bu yıl en az 500 kg ürün hasadı beklenmektedir. 2017 ve 2018 yıllarında tesis edilen tüm bahçelerimizden bu yıl toplam 1,5 ton ürün hasat edilmesini bekliyoruz.
İl Müdürlüğümüzce hasat zamanının belirlenmesi amacıyla Suda Çözünür Kuru Madde (SÇKM) ölçümleri tüm parsellerimizde tamamlanmış olup SÇKM değerinin 17-20 seviyelerinde olduğu ve bu değerlerin hasat için uygun olduğu değerlendirilmektedir” diyerek, üretimin her aşamasında çiftçilerin yanında yer aldıklarını vurguladı.
Hasat etkinliğinde Organik Aronya üretimi yapan çiftçilere Geçiş 2 Sertifikaları Vali Muammer Erol ve diğer protokol üyeleri tarafından dağıtıldı.