Demokrasi ve Atılım Partisi Yalova Kurucu İl Başkanı Mehmet DEMİRHAN, Yalova’nın sorunlarını ele aldığı basın toplantısında konuştu.
DEMİRHAN’ın basın açıklamasında şu konulara değindi;
Yalova, 8 belde, 6 ilçe, 43 köy ve 14 merkez mahalleden oluşan 270.976 kişilik nüfusa sahip kozmopolit bir şehirdir. Yalova; İstanbul, Kocaeli ve Bursa arasında bir köprü konumu taşımaktadır. Buna rağmen ilimizde göz ardı edilemeyecek birçok sorun yaşanmaktadır.
Pandemi tüm dünyada ve ülkemizde özelde Yalovamızda tüm zorluklarıyla hissediliyor. En başta sağlık, ekonomik ve ruhsal olarak 10 aydır etkilerini en derinden hissediyoruz. Öncelikle şehrimizin, ülkemizin tüm kahraman sağlık çalışanlarına bütün fedakarlıkları için teşekkürü bir borç biliyoruz.
Pandeminin etkilerini en çok hisseden esnafın ve dar gelirlinin ihtiyaçları ve bu süreci atlatabilmeleri için gereksinimleri adına elle tutulur herhangi bir politika üretilememiştir. Pazarda HES kodu uygulaması vardır. Yerinde bir uygulamadır. Fakat Pazar esnafının muadili olan sektörlerde HES Kodu uygulaması serbestisinin adil uygulanmadığını görüyoruz. Zaten gerek müjde adı altında gerek destek söylemleri ile sadece vaatlerden öteye gitmeyen, ne esnafa ne de çalışana hiçbir deva olmayan basiretsiz bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız. En son açıklanan kira desteği esnafımıza amiyane tabirle bir parmak bal çalmaktan öteye gitmeyen bir vaat olmuştur. Hoş verilen vaatlerinde zaten uygulamadaki engelleri ile bir çok kişi ve kurum da bu desteklerden faydalanamamıştır. Keşke bu eleştirilerimize maruz kalmak yerine taktirimizi ve teşekkürümüzü ileteceğimiz destekler açıklansaydı. Dünyanın her bir yerine yardımlarıyla elini uzatan Türkiye maalesef içeride sınıfta kalmıştır.
Ayrıca;
Deprem gerçeğini ağır yaşamış bir il olmasına rağmen genel olarak insanların yoğun yaşadığı bölgelerde ve yüksek riskli binaların kentsel dönüşüm zorluklarının çözüme kavuşmaması Yalova için büyük bir sorundur. Bunun yanında turizme müsait olan Yalova’nın kumsallarının ve denizinin ıslah edilememesi ve kirliliği başlıca sorunlardan biridir. Yalova’da Turizm Danışma Merkezleri’nin bulunmaması turizmin ilerlemesi açısından bir sorundur.
Şehir içi kullanılan araç yollarının plansızlığı ve bilimden uzak israfa meyilli asfalt çalışmalarının olması, asfalt beleş uygulaması vicdanları yaralamıştır. Nereden gelirse gelsin hizmetlerin parasını milletimiz ödemektedir.
Kontrolsüz yabancı vatandaş göçü ; Artık yabancı uyruklu vatandaşlarımızın Yalovamızda ikamet etmeleri ve yaşamlarını burada sürdürmeleri sonucunda şehrimizin toplumsal kurallarına uyumda entegrasyon sorunu yaşamalarına her gün şahit oluyoruz. Özelde Yalovamızda yaşanan bu sorun ancak genel politikalarla düzeltilebilir.
Su şehri olan Yalova’nın barajlarının yetersiz olması ve bununla ilgili suyun depolanması ya da korunması ile ilgili yeterli adımların olmaması ciddi bir sorundur. Gökçe barajının ana isale hatlarının ve şebeke hatlarının yenilenerek kaçak ve şebeke kayıpları engellenebilir.
Karma OSB kurulması konusunda çok ciddi endişeler taşıyan kamuoyu maalesef aydınlatılmadı. Bu hususta yapılan ve yapılacak olan alt yapı ve atık yönetimi konusunda neler yapıldı ? Karma OSB’nin birden bire tüm gündemlerden daha öne çekilerek ilimizin birincil tartışma konusu olmasının müsebbihi en başta seçilmişlerdir. Halkın emanetini taşıyan seçilmişlerimizin, kamuoyunu acil aydınlatması gereken hususlardaki duyarsızlığı halkımızı rahatsız etmektedir. Ekonomik yatırımlar ve işgücüne destek olacak faaliyetlere kimse bir şey demiyor. Fakat çevre ve altyapı düzenlemeleri için yapılacak çalışmalar ve tedbirler konusunda nasıl çalışma yapılmaktadır? Plansız ve aniden gelişen bu konular akıllara şu soruyu getirmektedir:
Karma OSB çalışması ve girişimi bir sipariş midir? Birilerine hazırlanan bir rant kapısı mıdır? İlimize ve halkımıza faydaları ve zararları detaylandırılmış mıdır? Bu konuda bir SWOT analizi yapılmış mıdır ?
Oluşturulan Sanayi OSB (Yalova İmes Makine İhtisas OSB, Yalova Kompozit Ve Kimya İhtisas OSB, Yalova Avrasya Giyim İhtisas OSB, Yalova Gemi İhtisas OSB, Yalova Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB, Yalova Çiçekçilik İhtisas OSB) bölgelerindeki mevcut yasaların yetersizliği ve siyasal düzenlemelerle çelişki olduğundan gereksiz bürokrasi oluşması, OSB bölgelerinin seçilen arazileri ile ilgili rant ilişkilerinin oluşması ve cazip hale getirilememesi, özellikle Yalova Çiçekçilik TDİOSB ( Tarıma dayalı İhtisas Organize Sanayi) alanı içinde yer alan maliye hazinelerinin satın alma bedelinin yüksek olması ve TDİOSB’nin su sorununu çözmek amacıyla DSİ ( Devlet Su İşleri ) tarafından debi okumaları tamamlanan Akdere barajının bir an önce yapımına başlanması gerekir ve diğer hususlar;
- OSB’lerden muhtemel çıkacak 30 milyon küp harfiyat nereye dökülecek ?
- Bölgeye yaklaşık 300 fabrika kurulacak aynı zamanda kağıt fabrikası ve deri fabrikası gibi fabrikaların da kurulması öngörülüyor.
- Dilovası, Trakya’ya taşınmak isteniyordu. Patronların kabul etmemesinden dolayı Yalova’ya göz dikildi. Tersaneler göz önünde fakat bu tersanelere Yalova’dan işçi bulunamıyor. İşçilerin büyük çoğunluğu Gebze, Pendik, Kartal, Kocaeli ve Karamürsel’den geliyor.
- OSB’lerin planlarına göre sadece Çiftlikköy ilçemize en az 100.000 nüfus artışı olacak.
Bu nüfusun suyu olacak mı ? OSB’lerin kullanacağı su nasıl bulunacak ? ( Özellikle son zamanlarda gündemde yer alan ciddi sorunlarımızdan biri olan Kuraklık meselesi)
- Kağıt fabrikaları açılırsa ihtiyaç olunacak olan su nereden karşılanacak ?
- Tarıma elverişli topraklar heba olacak. Bu konuda neden bir toprak çalıştayı yapılmıyor?
- Yalova’nın önceliği tarım ve turizm olmalıdır.
- Şifalı termal sularımız var. Neden sağlık turizmine yönelmiyoruz? Sıcak sularımızı kimseye rant kapısı yaptırmalayalım.
İlçelerimizin az gelişmişliği ve yatırımın gitmemesi, Termal ilçemizde bulunan kaplıca suyunun dünyaca ünlü olmasına rağmen Türkiye’deki ve dünyadaki pazarda layıkıyla yerini bulamaması, Çınarcık ilçemiz iç turizmine daha iyi hizmet vermesi için daha geniş kapsamlı yatırımların yapılması gerekiyor. Örneğin sağlık turizminde Termal ilçemizin markalaşmasını, Çınarcık ilçemizin de turizmde markalaşması için projelerin geliştirilmesi gerekiyor.
Şehirde tek bir merkez ve meydan olması dolayısıyla çarpık kentleşme ve bu nedenle kalabalıklaşmanın artması bir diğer sorundur.
Şehrimizin kazanımı olan 2008 yılında kurulan üniversitemizin fiziki binalarının yapımının mimari uyumsuzluğu ve kampüs yapısının hala tamamlanamamış olması, şehrin sorunları ile ilgili eğitim ve teknik destek verilmesi konusundaki eksiklikler Yalovamız için ciddi bir sorundur.