İYİ Parti Yalova İl Başkanı Ersin Akyüz Yalova’da eğitim seviyesinin ciddi şekilde düştüğünü bunun sebeplerinin araştırılarak sorunların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Akyüz, yaptığı yazılı açıklama ile Yalova’da eğitim alanında yaşanan olumsuzlukları eleştirdi. Yalova’nın yıllarca eğitim alanında ülkenin en başarılı illerinden birisi iken bir anda ciddi bir gerileme yaşamasının sebeplerinin araştırılması gerektiğini dile getiren Akyüz bu anlamda eleştirilerini de birbiri ardına sıraladı.
Akyüz açıklamasında şu sözlere yer verdi;
“Bir Milletin gelişmişlik düzeyini belirleyen, gençlerin gelişmesine, yetişmesine öncülük eden eğitim sistemi ve eğitimdir. Ne yazık ki Ak Parti’nin iktidar olduğu yıllar içinde eğitim sistemi adete yapboz kararlarla işlemez hale getirilmiş ve iflas etmiştir. Bina sayısının ve personel sayısının çokluğuyla övünen iktidar ne yazık ki çocukların ve gençlerin yetişmesine, eğitimde günün gerçeklerine uygun model, sistemler gerçekleştirememiştir. Akıl almaz icraatları bugün yaşadığımız sorunları beraberinde getirmiş, eğitim kalitesinde seviyede düşmüştür.
İktidar kendine ait düzene uygun, sorgulamayan, araştırmayan ve üretmeyen, biat eden, her şeye razı olan, standart uygun kafalar istemektedir. Kendilerini iktidara taşıyan eğitim sisteminin haksız ve gereksiz uygulamalarının yanında, yıllar içinde çözüm bulmak yerine daha da işin içinden çıkılmaz hale gelen sorunları ortaya çıkarmışlardır. Siyasal iktidarın icraatları hayal kırıklığı yaşatmaktadır.
İş bilmeyen, ehil olmayan Bakanlar, her yıl değişen müfredat ve sistem değişikliği hem çocuklarımıza hem de ailelerimize büyük yük ve külfet olmaktadır. Yıllar içinde yalnızca sınavdan sınava hazırlık yapan çocuklar, haksız rekabet koşulları içinde hedefsiz ve gayesiz birer birey olmaktadırlar. Eğitimde milli bir strateji yok, hedef yok ve sonuç ortada. Yılların acısını gençler üniversitelerden mezun olduktan sonra çok acı bir şekilde hissetmektedirler. Aileler çaresiz ve şaşkın halde çocukları için endişe etmektedirler.
Yıllarca başarılı iller arasında ilk beşlerde, onlarda yer alan Yalova’mız şimdilerde ise irtifa kaybederek gerilemeye devam etmektedir. Eğitim düzeyi ve seviyesi düştükçe şehrimiz de kayıplar yaşamaya devam etmektedir. Bu konularla ilgili sebep araştırmaları yapılıp, iyileştirme çalışmalarına girilmelidir. Bir an önce yapılan bu yanlışlardan dönmeli, çağın gereklerine uygun modern eğitim ve bilgiye dayalı, planlaması hazır eğitim modelleri hayata geçmelidir. Bu çarpık durumdan aileler de çocuklar da gençlerde ve eğitim sistemi içinde işini layıkıyla yapmak isteyen yönetici ve öğretmenlerde rahatsızdır.
İyi Parti olarak biz neler mi yapacağız? …
İyi parti iktidarında en büyük önceliklerimizden biri eğitim olacaktır. İyi ve dengeli beslenemeyen, ailesinin sosyoekonomik durumu ve eğitim seviyesi yeterli olmayan çocuklarımız; fırsat eşitsizliğiyle daha ilköğretimdeyken tanışıyor.
Biz İYİ Parti iktidarında; 21’inci yüzyılın gereksinimlerine ve zamanın ruhuna uygun olarak; bugün sadece bazı çocukların sahip olduğu fırsatlara tüm çocuklarımızın sahip olduğu, adil bir Türkiye’yi inşa edeceğiz.
Devlet yatırımlarıyla okul öncesinde okullaşma oranı 5 yıl içinde %100’e ulaşacak. Böylece 3,1 milyon çocuğumuz okul öncesi eğitimden yararlanacak. Zengin-yoksul ayrımı olmadan her çocuk, devletin sunduğu nitelikli okul öncesi eğitiminden faydalanacak.
Kaliteli okul öncesi eğitimin sonucu olarak, çocukların yetenekleri erken yaşta fark edilip, doğru yönlendirmeler yapılacak. Eğitimde başarı artacak, çocuklarımız daha çok gelir elde edebileceği meslekler edinecek. Yoksulluk döngüleri kırılıp, fırsat eşitliği sağlanacak.
Tarımsal kalkınmada atacağımız iddialı adımlar ile öncelikle, kırsal bölgelerimizi yeniden cazip hâle getireceğiz. Sonrasında ise, köy okullarını yeniden açarak taşımalı eğitime süratle son vereceğiz.
Bugün ne yazık ki; Ulusal ve uluslararası göstergeler, ülkemizde zorunlu eğitim çağındaki çocuklarımızın; temel bilgi, beceri ve yeterlilik açısından yoksun olduğuna işaret ediyor. Üstelik, ülkemizi etkisi altına alan, Covid-19 süreciyle birlikte çocuklarımızın 2 yıldır okullarından uzak kaldığını düşünürsek; öğrenme yoksulluğunun da ciddi oranda arttığını söyleyebiliriz.
Biz İYİ Parti olarak; öğrenme yoksulluğunun önüne geçmek için, eğitimin kaliteli ve sürdürülebilir olması için; “ezber temelli eğitimden, beceri temelli eğitime; sınav odaklı eğitimden, süreç odaklı eğitime” geçeceğiz.
İyileştirilmiş Eğitim Sistemi doğrultusunda; zorunlu eğitim çağındaki çocuklarımızın eğitimlerine, açık ortaokul ve liselerde değil, örgün olarak devam etmelerini sağlayacağız.
Kalitenin birinci kuralı, denetimdir. Denetim olmadan, kalite olmaz. Çünkü, denetleyemediğinizi yönetemezsiniz. Yönetemediğinizi de geliştiremezsiniz. Bu doğrultuda eğitimde kaliteyi yakalamak için; denetim sistemini, baştan aşağıya, yeniden yapılandıracağız.
İYİ Parti iktidarında; denetim sistemi, kontrol ve değerlendirme ile sınırlı kalmayacak, iyileştirme ve geliştirme süreçlerini de kapsayacak.
Ayrıca, okulların kendi öz denetimlerini yapmalarını da sağlayacağız.
Liyakat esasına uygun bir şekilde, görevlendireceğimiz müfettişlerimizle; devlet okulları, özel okullar ve kurslar ile, bakanlıklara bağlı eğitim kurumlarının ve belediyelere bağlı, her türlü eğitim faaliyetinin eğitim politikaları ile tutarlılığını, sıkı biçimde denetleyeceğiz.
Eğitim fakültelerine girişte, taban puanı yükselterek bu programları, başarılı öğrencilerin tercih etmelerini sağlayacağız.
Eğitim Bilimleri Liseleri’nden mezun olan öğrencilerimize de kontenjan ve ek puan verip, burs ve sosyal imkânlarla destekleyeceğiz.
Millî Eğitim Bakanlığı’na kanunla bağlı olacak “Öğretmen Akademilerini” de, bir an önce hayata geçireceğiz.
Bu akademilerde Mesleki ve teknik liselerde, öğretmen olmak isteyen ve başvuru kriterlerine uygun adayların pedagojik formasyon eğitimleri almalarını sağlayacağız.
Ayrıca, yine bu akademiler aracılığıyla;
Görevdeki öğretmenlerimize; mesleki gelişim, akreditasyon, sertifika programları, dijital beceri, uzaktan eğitim teknolojilerinin etkin kullanımı ve öğretmenlik mesleği ile ilgili konularda, hizmet içi eğitimler vereceğiz.
Teknoloji Liseleri’ni hayata geçireceğiz. Böylece; ülkemiz için, stratejik öneme sahip teknoloji dikeylerindeki, eğitim programları ile yükseköğretim için, önemli bir alt yapı oluşturarak üstün nitelikli, tasarımcı ve mühendislerimizi yetiştireceğiz.
Mesleki ve teknik eğitimi öğrencilerimizin ilgi, istek ve becerilerine göre sektörün ihtiyaçlarını da dikkate alarak yeniden yapılandıracağız.
“Üretim içinde eğitim, eğitim içinde üretim” anlayışıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında döner sermaye işletmelerinin, geliştirilmesini sağlayacağız. Döner sermayelerin, üretim kapasitelerini arttırıp kurumlar vergisini, yüzde 1’e düşüreceğiz.
İYİ Parti iktidarında; öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, dişleksin, hiperaktivite ve otizm gibi sorunları olan çocuklarımızın, eğitim ve öğretime uyumu için özel eğitim hizmetlerinin, kapsamını ve niteliğini geliştireceğiz.
Eğitim fakültelerinin, özel eğitim bölümlerinde tanılama ve uygulama konusunu, detaylı olarak güncelleyeceğiz.
Kaynaştırma uygulamasına, uygun olmayan çocuklarımız için; özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde verilen eğitimlerin kalitesini ve süresini artırarak, bu kurumlara, destek ve teşvikler vereceğiz.
Bizler yanlış gördüklerimizi projelerimizle iyileştirip ülkemizin kalkınması adına adımlarımızı atıyoruz. Milletimiz bize güveniyor. İYİ günlere hep birlikte kavuşacağız.”