Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir 2030 yılı hedefini 3 adımda anlattı. Özdemir, “2030 için hedefimiz 400 tesis, 20 bin istihdam, 4 milyar dolar ihracat” dedi. Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 2030 yılına yönelik vizyonunu netleştirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, bölgenin hedeflerini 400 üretim tesisi, 20 bin kişilik istihdam ve 4 milyar dolarlık ihracat olarak üç ana başlıkta özetledi.
Yalova Makine İhtisas OSB Başkanı Direnç Özdemir Türkiye’nin en yenilikçi organize sanayi bölgelerinden biri olmayı planladıklarını ve bu hedefe doğru emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti. Projelerin sürdürülebilirlik esaslarına dayandığını ifade eden Özdemir şu anda 34 üretim tesisinin inşaatının sürdüğünü belirterek, “10 üretim tesisimiz deneme üretimi aşamasında, 17 tesis ise ruhsat ve hafriyat süreçlerini tamamlıyor. Bugün bölgemizde çalışan sayımız 2 bini buldu. Toplu açılış törenimizi yaz döneminde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı bu törene davet ettik. Projelerimiz, Cumhurbaşkanımızın ve devletimizin tam desteğiyle ilerliyor” dedi.
2030 yılına kadar tam kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Özdemir, “Yalova Makine İhtisas OSB’nin 5 bin ila 600 bin metrekarelik alanlara yayılan 400 tesisiyle yılda 4 milyar dolar ihracat ve 12 milyar dolar ciroya ulaşması öngörülüyor. Çevre dostu, inovatif ve rekabetçi bir sanayi bölgesi oluşturuyoruz” diye konuştu.
Dünya Bankası’nın Yeşil Mutabakat çerçevesinde sağladığı fonlarla yürütülen projelerden bahseden Özdemir, “Entegre Haberleşme ve Veri Altyapı Sistemi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da onaylandı. Bu projeyle bölgedeki firmalarımıza dijital altyapı ve maliyet avantajları sunuyoruz” dedi.
EĞİTİMDE YENİLİKÇİ ADIMLAR
OSB’nin sanayi-eğitim entegrasyonuna büyük önem verdiğini ifade eden Özdemir, Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin OSB bünyesine taşınacağını ve 2025 güz döneminde eğitime başlayacağını duyurdu. Makine ve Endüstri Mühendisliği bölümlerine odaklanacak fakültenin, modern altyapısıyla öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı eğitim sunacağını belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle bir Meslek Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezi kurulacağını da açıklayan Özdemir, “16 derslikli bu okulda yaklaşık bin öğrenci eğitim alacak. Ayrıca ‘52 Hafta 52 Okul’ projemizle lise ve ortaokul öğrencilerimizi üretim süreçleriyle tanıştırıyoruz” dedi.
İNOVASYON MERKEZİYLE YENİLİKÇİ SANAYİ
Yalova OSB Yenilik Merkezi’nin 2024’te başlattığı projelere de değinen Özdemir, UNDP desteğiyle firmaların inovasyon kapasitelerini artırmayı hedeflediklerini dile getirerek, “Şimdiye kadar bin 500 kişiye tematik eğitimler verdik. Yenilikçilik ve farkındalık çalışmalarıyla Yalova OSB’yi teknoloji ve inovasyonun merkezi haline getireceğiz” şeklinde konuştu. .
Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, Yalova Makine İhtisas OSB’nin sadece bir üretim alanı değil, aynı zamanda Türkiye’nin sanayi, eğitim ve teknoloji üssü olacağını ifade ederek, “Hedeflerimiz doğrultusunda kararlılıkla ilerliyoruz. Yalova OSB, 2030’da Türkiye’nin sanayi ihracatında öncü bir rol üstlenecek” diye konuştu.