AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ÇED süreci devam eden Çağlayan Barajı’nın ihalesinin ve çalışmalarının 1,5 yıl içerisinde başlanmasının hedeflendiğini dile getirdi.
Bu yatırımı Yalova’nın geleceği açısından çok önemli ve siyaset üstü olduğuna da dikkat çeken Büyükgümüş, “Yalova’nın bu yatırıma ihtiyacı var” dedi.
Halk Arasında Gökçe-2 olarak adlandırılan Çağlayan Barajı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Bu çerçevede gelinen nokta ve barajın Yalova açısından taşıdığı öneme vurgu yapan AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Yalova’nın nüfusunun arttığını ve su ihtiyacının da bu paralelde büyüdüğünü dile getirdi. Yalova’nın gündeminden su sıkıntısı maddesinin kalkması için bu barajın kesinlikle yapılması gerektiğine de dikkat çeken Büyükgümüş, “Bu yatırım uzun yıllardır şehrimizin gündemindeydi. Halk arasında Gökçe-2 olarak da bilinen Çağlayan Barajı’nı şehrimize kazandırmak istiyoruz. Yalova’nın artan nüfus projeksiyonu ve artan su kullanım miktarı bu barajın yapımını kaçınılmaz kılıyor. Eğer su rezervimizi büyütmezsek su sıkıntısı her zaman Yalova gündeminde olmaya devam edecektir.” ded “1,5 yıl içinde çalışma başlar”
ÇED sürecinin tamamlanması ile birlikte ihale aşamasının devreye gireceğini ifade eden Büyükgümüş, “Burada baraj için ayrılmış bir rezervuar alanı da var. Baraj daha önceden ayrılan bu alanda inşa edilecek. Geçtiğimiz süreçte bütün ölçümler ve planlama çalışmaları tamamlandı. ÇED aşamasına gelindi. Bu aşamanın tamamlanması sonrasında proje ihalesine geçeceğiz. 1,5 yıl içerisinde de barajın ihalesinin gerçekleştirilmesini ve yapım çalışmasının başlamasını hedefliyoruz.” diye konuştu.
“2 Megavatlık Hidro Elektrik Santrali kurulacak”
Çağlayan Barajı ve Gökçe Barajı arasında bir kot farkı bulunduğuna da dikkat çeken AK Parti Yalova Milletvekili Ahmetbüyükgümüş, “Gökçe Barajı ve Çağlayan Barajı arasında bir kot farkı var. Çağlayan Barajı daha yukarıda kalıyor. Oradan tutulan su hızla Gökçe Barajı’na akıtılacak. Bu geçişte de yine ilimizin hayrına olacak bir yatırım daha planlanıyor. DSİ bu akan suyu elektrik enerjisine dönüştürecek olan 2 megavat gücünde bir hidro elektrik santralini kuracak. Bu da barajla birlikte inşa edilerek Yeşil Körfez Su Birliği’ne devredilecek. Bu sayede suyun iletimi ile ilgili düşünülen çalışmalar da, ileride yapılacak olan çalışmalarda doğabilecek elektrik ihtiyacını Yeşil Körfez Su Birliği ücretsiz olarak karşılamış olacak.” şeklinde konuştu.
“Yeşil Körfez Su Birliği ücretsiz enerji kaynağına kavuşacak”
Kurulacak olan hidro elektrik santralinde üretilecek elektriği Yeşil Körfez Su Birliği’nin ücretsiz olarak kullanacağını da sözlerine ekleyen Büyükgümüş, “Biz böylesi önemli bir hizmeti şehrimize kazandırmak istiyoruz. Hem şehrimizin her geçen gün artan su ihtiyacını karşılayalım hem su iletiminden üretilecek elektrikle de Yeşil Körfez Su Birliği’nin enerji ihtiyacına cevap verelim düşüncesindeyiz.” dedi.
“Kapımız herkese açık”
Barajın ÇED süreci ile ilgili eleştirel yaklaşımlara da değinen Büyükgümüş, “ÇED süreci ile ilgili düzenlenen toplantıda eleştirel yaklaşımlar olduğunu gördüm. Kapımız her zaman siyaseten de, DSİ’nin de teknik anlamda herkese açık. Ama Yalova’nın önümüzdeki süreçte su ihtiyacı olduğunu, küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak ilimizde önemli su yatırımlarını hayata geçirmemiz gerektiğini unutmamalıyız ve hem fikir olmalıyız.” şeklinde konuştu.
“Yatırımlar siyaset üstü olmalıdır”
Yalova’ya yapılan bu tip yatırımları siyaset üstü tutmak gerektiğine de dikkat çeken Büyükgümüş, “Bu tip yatırımlara çok hassas, siyaset üstü ve bu kentin malı olarak bakılması gerekli. Biz muhalefetten de bir bir adım atıyorsak onların da 2 adım nasıl atılır diye yarışını vermelerini isteriz. Mevcut adımlar atılmasın şeklindeki bir yaklaşımın doğru olmadığını ifade etmek isterim. Yalova’nın ihtiyaç duyduğu siyaset de bu zaten. Bu baraj da bizim milletimize hizmet etme mücadelemizin bir göstergesi olacak. Yalova’nın bu yatırıma ihtiyacı olduğunu aklımızdan çıkartmamamız lazım.” diye konuştu.
“Yalova’nın su vizyonunu hassasiyetle planlamalıyız”
Yalova’nın müreffeh bir kent olması için su vizyonunun hassas bir şekilde planlanması gerektiğini dile getiren AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, “Yalova katma değeri yüksek bir tarım şehri olsun istiyorsak, Yalova modern ve müreffeh bir kent olsun istiyorsak içme suyu ile tarımsal sulama suyu ile ilimizin su vizyonunu hassasiyetle planlamamız gerekir. Biz AK Parti’nin 2 milletvekili olarak en çok irtibatlı olduğumuz kurum DSİ. Hem içme suyu kapasitesini arttırmayı, hem de tarım yapılan tüm arazilerin sulanabilir bir hale gelmesini çok önemsiyoruz.” dedi.