Milli Eğitim Bakanlığı eğitim öğretim yılı başından itibaren Mesleki ve Teknik Eğitim ile ilgili olarak kanunlarda bir dizi düzenleme yaptı. Mesleki eğitimin önemine dikkat çekilmesini ve mesleki eğitim çalışmalarının güçlenmesini sağlayan bu düzenlemelerle mesleki eğitim veren ortaöğretim kurumlarının daha cazip hale gelmesini sağlamak amaçlanıyor. Mesleki eğitimin güçlendirilmesi mesleki eğitimde yeni bir dönemin başlayacağının sinyallerini veriyor.
Bakanlığının yaptığı düzenlemeler neticesinde Yalova’da da mesleki eğitimle ilgili olarak Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Abdülaziz Yeniyol başkanlığında; Mesleki Eğitimden sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Dr. Uğur İnan, Yalova Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ali Çelik, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumu müdürleri ile sektör ve meslek kuruluşlarının temsilcileri bir araya geldi. Mesleki ve teknik eğitimle ilgili konulara ve sorunlara değinilen toplantılarda şu başlıklar ele alındı:
-Kuruluşların mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile yapacakları işbirliğini artırmak ve sürekli hale getirmek
-Yerel düzeyde ilgili tüm paydaşları bir araya getirerek mesleki ve teknik eğitimin yerel ve bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilmesi için mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları arasında eşgüdüm sağlamak
-Mesleki ve teknik öğretim programlarının, ilgili sektörün ve iş piyasası aktörlerinin beklentileri doğrultusunda geliştirilmesine katkı sağlamak
-İl/ilçe genelindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında açılacak veya kapatılacak meslek alanı ve dallarının yerel iş piyasası ihtiyaçları doğrultusunda sektörle işbirliği yapılarak belirlenmesini sağlamak (Organize Sanayilerin ve küçük sanayi işletme bölgelerin içerisinde mesleki eğitim irtibat ofislerin açılması gibi)
Konular görüşülmüş, hızlı bir şekilde uygulamaya konularak Çiftlikköy Taşköprü ve Kirazlı Sanayi Siteleri ile ilimizde yeni oluşmaya başlayan AVRASYA OSB, AKSA KOMPOZİT KİMYA OSB ve İMES OSB, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında yapılan iş birliği protokolü kapsamında değerlendirildi. Yalova Mesleki Eğitim Merkezi ilişkilendirilerek irtibat ofisleri açılmaya başlandı. Açılan irtibat ofislerinde Mesleki Eğitim Merkezleri tanıtımının yanı sıra ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün temini noktasında işletmelere katkı sunulması amaçlanıyor.
MESLEKİ EĞİTİM SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Mesleki eğitim, öğrencilerin haftada bir gün okulda, diğer günler işletmede uygulama ortamında eğitim almalarına dayalı bir sistem. 02.12.2016 tarih ve 6764 sayılı kanunda yapılan değişiklikle çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınarak süresi dört yıl olarak belirlendi ve bu dört yıllık eğitimin 3 yılı çıraklık eğitimi son bir yılı ise ustalık eğitimi olarak düzenlendi. Öğrencilerin fark derslerden başarılı olmaları halinde lise diplomasına da sahip olabildikleri mesleki eğitimde öğrenciler, haftada bir gün genel bilgi ve meslek derslerini almak üzere Mesleki Eğitim Merkezlerinde teorik, haftada beş gün işletmelerde usta eğitici nezaretinde pratik eğitime alınıyor. Haftada bir gün ise izin kullanıyorlar.
KALFALIK VE USTALIK ÖĞRENCİLERİNE SAĞLANAN EĞİTİM VE SOSYAL HAKLAR
Eğitim süreleri boyunca öğrencilerin hastalık, meslek hastalığı ve iş kazaları sigortaları merkez tarafından yapılıyor ve primleri ödeniyor. Uygulama eğitiminin alındığı işletme tarafından 9, 10, 11. sınıf öğrencilerine en az asgari ücretin %30’u, 12. sınıf öğrencilerine en az asgari ücretin yarısı kadar aylık ücret ödeniyor.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE;
- 33 meslek alanında, 181 meslek dalında eğitim veriliyor.
- sınıf sonunda kalfalık belgesi, 12. sınıf sonunda ustalık belgesi veriliyor.
- Fark derslerden başarılı olanlar Mesleki ve Teknik Anadolu Lise diploması alabiliyor.
- Ustalık belgesi alanlardan 40 saatlik “İş Pedagojisi Kursu”nu uzaktan eğitimle alarak sınavda başarılı olanlara USTA ÖĞRETİCİLİK belgesi veriliyor.
- Ayrıca lise ve yüksekokul mezunlarından 27 haftalık “Ustalık Eğitim Programı” sonunda yapılacak teori ve uygulama sınavında başarılı olanlar ustalık belgesi almaya hak kazanıyor.
MESLEKİ EĞİTİME KAYIT OLMA USULLERİ VE ARANAN ŞARTLAR
MESLEKİ EĞİTİM (ÇIRAKLIK EĞİTİMİ) İSTEĞE BAĞLI DEĞİL, ZORUNLU BİR EĞİTİMDİR.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde; kanun kapsamında bulunan herhangi bir meslekte çalışıyor olmak kaydıyla sağlık durumunun pratik eğitimi yapacağı (çalışacağı) mesleğe uygun, en az ortaokul mezunu olanların kayıtları 9. sınıfa yapılır. Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt için yaş şartı aranmaz. Kayıtlar yıl boyunca devam eder ve 31 Aralık’a kadar yapılan kayıtlarda yıl kaybı olmaz. 1 Ocak tarihinden sonra yapılan kayıtlarda kesin kayıt yapılır. İş kazası ve meslek hastalıklarına karşı SGK işlemleri Mesleki Eğitim Merkezi tarafından yapılır. Öğrenci işletmede mesleki eğitime devam eder, okulda alması gereken teorik derslere bir sonraki yıl devam eder.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği protokolü kapsamında İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Abdülaziz Yeniyol başkanlığında Mesleki Eğitim Toplantısı gerçekleştirildi.
Protokol kapsamında gerçekleştirilecek olan çalışmalar ile ilimizdeki organize sanayi bölgelerinin okullarla eşleştirilmesi, böylece mesleki eğitimde istihdamı artırmak ve mesleki eğitimi öne çıkarmak hedefleniyor. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar ve projeler hakkında Mesleki ve Teknik Eğitimden sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Dr. Uğur İnan tarafından bilgiler aktarıldı ve görüş alışverişinde bulunuldu.
Bugün Mesleki Eğitim Merkezi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürleriyle Uygulama Otelinde Mesleki Eğitimi Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Uygulama Otelinde gerçekleştirilen toplantı, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Abdülaziz Yeniyol’un başkanlığında yürütüldü.
Mesleki eğitim programının tanıtılmasıyla başlatılan toplantıda mesleki eğitimden sorumlu Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Dr. Uğur İnan tarafından, yapılacak çalışmalar ve işleyiş ile mesleki eğitim programına dahil edilen okullar hakkında da bilgi verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı meslek liselerinin diğer okul ve kurumlar ile işbirliğini içeren meslek eğitim çalışmaları kapsamında, mesleki ve teknik Anadolu liselerimiz organize sanayi bölgeleri ile eşleştirilecek. Böylece hem mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi, hem de mesleki eğitimin öneminin daha iyi kavranmasının sağlanması ve istihdamın artırılması hedefleniyor. Mesleki Eğitim Merkezindeki öğrenci sayısının arıtılması ve daha çok kalifiye eleman yetiştirilmesi de projenin hedefleri arasında yer alıyor.