YALOVA ÜNİVERSİTESİ 47. SIRADA « Yalova Şerit

SON DAKİKA

YALOVA ÜNİVERSİTESİ 47. SIRADA

Bu haber 11 Ekim 2021 - 14:34 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Yalova Üniversitesi’nin 2022-2022 Akademik yıl açılış törenine katılan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, sadece ilimin gelişmesinin dünyada yetmediğini söyleyerek, şu anda dünyadaki adaletsizliğin, eşitsizliğin, iklim değişikliğinin sebebinin ilim ve irfan eksikliği olduğunu söyledi.

 

Raif Dinçkök Kültür Merkezinde yapılan açılış törenine AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Yalova Valisi Muammer Erol, Ak Parti milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş, Meliha Akyol, Belediye başkan vekili Mustafa Tutuk, Ak Parti Yalova il başkanı Muğlim Bağatar, Mhp il başkanı Namık Öz, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz, Kurum müdürleri ve akademisyenler katıldı.

ÜNİVERSİTEMİZ 47.Cİ SIRADA

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, 2021 – 2022 Akademik açılış konuşması için geldiği kürsüde şu ifadelere yer verdi “ Yalova Üniversitesi Akademik açılışına katılan ve benimde sınıf arkadaşım olan bakanlık görevinde bulunan Prof. Dr. Numan Kurtulmuş beye hoş geldiniz diyorum, kendisi ilk Akademik dersini verecektir.

Göreve geldiğimizde Üniversite içinde yaşanan eksikleri giderdik.

Üniversite ve Sanayi işletmeleri ile birlikte ortak hareket etti, Yalova İmes OSB ile işbirliğine gittik.

Başta Tıp Fakültesi olmak üzere 4 yeni Fakülte kuruldu.

Yalova Üniversitesi olarak akademik ve bilimsel çalışmaları teşvik ediyoruz, buda bizleri mutlu etmektedir.

Meslek okullarımızı tematik olarak eğitim vermelerini teşvik etmekteyiz.

Üniversitemiz Türkiye genelinde kontenjan sıralamasında 47 sıra. Tercih edilen üniversite sıralamasında 81 üniversiteyi geride bıraktık.

Yalova Üniversitesi Akademik açılışına katılan başta bakanımız Numan Kurtulmuş ve tüm katılımcılara teşekkür ederim ” dedi.

MEDENİYET İLE İRTİBAT SAĞLANMALIDIR

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Akademik konuşması ve ilk derste yaptığı konuşmada akademik bilginin hiyerarşisi ile ilgili bilgi verdi.

Numan Kurtulmuş, “Türkiye’de 8,5 milyon üniversite öğrencisi olan, tabiri caizse bir büyük üniversite ordusuna sahip olan bir ülkeyiz” dedi.

Dünyadaki ülkelerdeki bütün kalkınmaların, gelişmelerin ana unsurlarından birisinin başarılı üniversiteler olduğunu anlatan Kurtulmuş, üniversiteleri sadece eğitim kurumu olarak görmenin eksik bir bakış açısı olduğunu söyledi. Üniversitelerin Türkiye’nin de gelişiminde büyük rol oynadığını kaydeden Kurtulmuş, “İnşallah bundan sonraki süreçlerde de çok daha güçlü bir şekilde ülkemizin ileriye doğru gitmesini sağlayacak üniversiteleri daha da güçlü hale getirmek için el birliğiyle gayret edeceğiz” diye konuştu.

Kurtulmuş, üniversite sayısının artmasının eğitim kalitesini düşüren bir husus olmadığını dile getirdi.

Kurtulmuş, Türkiye’de üniversite sayısının 76’dan 207’ye çıktığını belirterek, “Ben de üniversitenin ne olduğunu bilen, bilimin ne olduğunu bilen birisi olarak özellikle bir zamanlar üniversitelerin bu kadar çok açılmasının eleştirilmesini hiç anlayamadığımı ifade etmek isterim. Türkiye’de bugün Allah’a çok şükür üniversiteye erişim bakımından öğrencilerimizin önünde büyük bir engel kalmamıştır. Her ilimizde bir üniversitenin varlığını, o ile değer kattığını biliyoruz. Türkiye’de 8,5 milyon üniversite öğrencisi olan, tabiri caizse bir büyük üniversite ordusuna sahip olan bir ülkeyiz.” dedi.

Kurtulmuş, yükseköğrenim öğrencisi sayısının son 10 yılda 2,5 kat arttığını kaydetti. Türkiye’de genel bütçede eğitime ayrılan payın birinci sırada olduğunu vurgu yapan Kurtulmuş, 2007 yılında 18-22 yaş arasındaki gençlerden sadece yüzde 21’nin üniversiteye giderken şimdi bu rakamın 2021 itibariyle yüzde 48’e çıktığına dikkati çekti. Kurtulmuş, kız çocuklarının üniversiteleşme oranlarının yüzde 15.7’den yüzde 46’ya yükseldiğini kaydetti.

HEDEF İLK 500’E 3 TÜRK ÜNİVERSİTESİ

138 bin öğretim üyesiyle ciddi bir öğretim üyesi ordusuna sahip olduklarını ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Bu öğretim elemanlarının içinde yüzde 45.3’ünün de kadın öğretim üyesi elamanları olduğunu Türkiye’nin bir iftihar tablosu olarak ifade ediyorum. Ayrıca Türkiye’nin eğitimdeki önemli başarılarından birisi de uluslararası öğrenciler konusunda yapmış olduğu atılımlardır. Şu anda yaklaşık 230 bin uluslararası öğrenci Türkiye’nin üniversitelerinde okumaktadır. Bu sadece bazı öğrencilerin eğitim alması meselesi değildir. Afrika’dan Asya’ya Balkanlar’dan Kafkaslara kadar çok geniş bir coğrafyada Türkiye’nin dostları dediğimiz, büyük bir diasporada olmasının altyapısı da Türkiye’nin üniversitelerinde gerçekleşiyor. Türkiye’nin kendi okullarında yaklaşık 53 bin engelli kardeşimiz, evladımızı, okutmakta, üniversiteleştirmekte olduğunun altını çizme isterim. Bütün bu gelişmeler inşallah daha da ileri gidecek. Altıncı 5 yıllık plan içine konulan planlardan birisi, önümüzdeki dönemde 3 Türk üniversitesinin dünyanın ilk 500 büyük üniversitesi içinde yer alması hedefidir.”

FETÖ YAPISI VARDI

Kurtulmuş, FETÖ’nün (Fethullahçı Terör Örgütü) üniversiteleri sadece kendi amaçlarına hizmet eden bir yapı oluşturmak için kullanmasının en iyi örneklerinden birisinin geçmişte Yalova Üniversite olduğunu ifade etti. Kurtulmuş, 15 Temmuzdan sonra üniversitelerin bu yapıdan arındırıldığının kaydetti.

Üniversitenin iki temel hususu hakkında bilgi veren Kurtulmuş, “Üniversite ilk olarak bulunduğu şehir ile büyümeli. Halktan ve şehirden kopuk üniversiteler bilimsel bilgiye hizmet etmez. İkincisi ise ilim ve medeniyet arasındaki irtibatı sağlamalı. Büyük bir medeniyet geçmişine sahibiz. Bizim medeniyetimizde ilmin hiyerarşisine biraz değinmek isterim.

BİLİMİ İNSANLIĞIN FAYDASI İÇİN KULLANIN

İlim bizde sadece kuru bilgiden ibaret değildir. Atomu parçalarsınız ama bu yetmez. Her ilmi gelişme insanlık için önemli faydalar sağlar. Tek başına bu toplumun gelişmesi için yeterli değildir. Sadece kitaplarda yazan soyut bilgi değil o bilginin insanlığın faydasına sunulacak şekilde olması önemlidir. Hikmet insanlığa faydalı olan bilgiyi ortaya çıkarmak demektir. Hikmet geçmiş medeniyetlerde felsefe olarak kullanılıyor.

Üniversitelere sahip çıkmış medeniyetler güçlenmiştir. İnsanlar yaratılıştan eşittir. Kimi kâinatın tüm nimetlerine sahipken insanların büyük bölümü bu nimetlerden uzaktır. Yaratılışta eşitlik herkes birdir. Dünyadaki sıkıntıların büyük bölümü insanların eşit olarak görmemektir. Dünyanın nimetlerinde eşitlik şarttır. Sürekli daha ileriye gideceğiz” dedi.

Yalova Üniversitesi Akademik açılış programı plaket ve ödül töreni ile sona erdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.