“Yalova’ya Yine Yazık Oldu” « Yalova Şerit

SON DAKİKA

“Yalova’ya Yine Yazık Oldu”

Bu haber 26 Eylül 2022 - 12:01 'de eklendi ve kez görüntülendi.

CHP İl Başkanı Mehmet Gürel, yazılı basın açıklamasında bulunarak Yalova’nın en değerli arsasının ihale edildiğini ve tek bir firmanın ihaleye girerek ihaleyi aldığını belirtti.

 

 

CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, Çınarcık-Termal yolu ayrımındaki 25 bin metrekarelik ticari imarlı arsanın, İl Genel Meclisi tarafından hâsılat paylaşımı yöntemiyle ihale edildiğini belirterek, “En değerli yerimizi yüzde 28,4 kat karşılığı müteahhide verdiler. Bu ihaleye tek firma katıldığından dolayı rekabet şartları oluşmamıştır” dedi

“Rakipsiz tek firma!”

“Yine şaşırtmadılar” diyen Başkan Gürel, “Bilindiği üzere mevcutta Köy Hizmetleri Müdürlüğü’nün olduğu Çınarcık-Termal yolu ayrımındaki 25 bin 263 metrekare ticari imarlı arsa, İl Genel Meclisi tarafından hasılat paylaşımı yöntemiyle ihale edildi. Hatırlarsınız birkaç ay önce 140 milyon TL’lik hâsılat beklentisi ile ilk ihale yapılmış, katılan olmamıştı. 10 gün önce de yaklaşık 152 milyon 907 bin TL hasılat beklentili ikinci ihale yapıldı ve yer Emlak Konut’un işlerini yapan bir müteahhit firmaya verildi. Vatana millete hayırlı olsun. Şimdi sizlerle hiç şaşırmadığım bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. İhaleye kaç firma katılmış biliyor musunuz? Sadece 1. Evet sadece 1 firma. Tabi tek firma olduğu için hemen 153 milyon TL teklif vermiş ve devamındaki resmi pazarlıklarla teklif 182 milyon 125 bin TL olarak netleştirilmiş. Yüzde 28,44 paylaşım oranı ile. Yani yüzde 28 ile yerinizi kat karşılığı vermişsiniz diye düşünün. Yani hiçbir yetkili kimse ‘Bu ihaleye tek firma katıldığından dolayı rekabet şartları oluşmamıştır. Bu sebeple ihaleyi şu tarihe erteliyoruz’ dememiş. Bu çok ciddi bir yanlış” ifadelerine yer verdi.

Bu soruları yöneltti:

Başkan Gürel, ihaleyi alan firmanın işi isterse devredebileceği tehlikesinin bulunduğunu belirterek, bir takım sorular yöneltti. Yüzde 28,4 ile kat karşılığı müteahhide arsanın verildiğini belirten Gürel, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Tabi bu kadarla da kalmıyor. Böyle bir noktada; yani görünürlüğü ve ulaşılabilirliği bu kadar yüksek bir arsanın, kavşak noktasındaki bir arsanın, tabiri caizse kupon bir arsanın herhangi bir taslak proje hazırlanmadan ihalesi yapılır mı? Yalova halkının yaklaşımları alınmadan ihalesi yapılır mı? Hatta bazı üniversiteler ve teknik odalar sürece dâhil edilmeden ihalesi yapılır mı? Hatta proje yarışması yapılmadan ihalesi yapılır mı? Detaylı ulaşım analizleri yapılmadan, hatta bazı mimari detaylar şart koşulmadan ihalesi yapılır mı? Tabi ki hayır. Peki, bu işi alan yatırımcı firma bu işi devredebiliyor mu? Evet edebiliyor. Yani ihaleye ‘akipsiz giren firma ileride bu işi başka bir firmaya devredebilecek. Gelecek yıl birden Arap bir firma burayı devralmış diye duyarsak da şaşırmamak lazım. Hatta ruhsat alındıktan sonra projeden hiç bir birim satılmamış ise ihaleye rakipsiz giren firma, o günkü değerlerden, idarenin payını satın alıp yerin tek sahibi de olabiliyor. İdarenin onayıyla tabi. İdare böyle gelişmeler olursa onay verir mi? Rakipsiz ihaleye izin veren idare buna da izin verebilir bence. Sağlanan bu haklar bize bu ihaleye tek firmanın katılması durumunun, yani rekabet ortamı oluşmaması durumunun, ne kadar şaibeli bir durum yaratabileceğini de vurguluyor. Ayrıca idarenin payı olan yüzde 28,44 oranı da Yalova’daki kat karşılığı oranlarına ve sektördeki dinamiklere bakıldığında çok düşük bir oran. Sonuç itibarı ile Yalova’nın en değerli arsalarından biri olan yerimizi yüzde 28,4 ile kat karşılığı müteahhide vermiş oldular. Ve yine yazık oldu.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.