Erdem Ergün
Teknolojideki hızlı ilerleme, işgücünü değiştiriyor ve ustalık gerektiren işlerin bir kısmı geçerliliğini yitiriyor. Birçoğumuz için geleceğini düşünme ve kariyerleri hakkında karar verme zamanı. Jenerasyon değişiyor, hem de inanılmaz hızlı bir değişim bu, gelecekle uyumlu alternatif bir kariyer planlaması istiyorsan şimdi tam zamanı.
Neyse ki, piyasada herkes için pek çok iş var. İşte geleceğin en çok talep görecek 10 işinin bir listesi:
- Güneş Enerjisi Teknisyeni
Yakın zamanda yaşanan iklim değişikliği ve çevre üzerindeki etkisi, şirketleri temiz teknoloji ve enerjileri denemeye zorladı. Türkiye’de bunun örneklerini görüyoruz. Kendi güneş panellerimizi bile üretmeye başladık. Güneş enerjisi cihazlarının maliyetinin önümüzdeki iki ila üç yıl içinde makul hale geleceği tahmin edilmektedir; bu nedenle güneş enerjisi teknisyenlerine 2026 yılına kadar yüksek talep olacak.
Gerekli eğitimleri alarak, teknik beceri ve ustalık yeteneği kazanabilirsin. ABD’de bir teknisyenin ortalama maaşı, deneyim ve beceri düzeyine bağlı olarak yaklaşık 40.500 ABD doları. Türkiye için yeni atılımlar yapılıyor, ileride talep göreceği aşikâr.
- Yazılım Geliştirici
Teknolojideki hızlı ilerleme, önümüzdeki birkaç yıl içinde yazılım geliştiriciler için bir milyondan fazla iş fırsatı yaratacak. İnsanların internet için artan talepleri nedeniyle, mobil geliştiriciler, artan her yazılım ihtiyacına özel çözümler sağlayabilecekleri için bu alana liderlik edecekler.
Bağımsız anketlere göre, yazılım geliştiricileri en yüksek iş memnuniyeti seviyelerinden biri.
- Rüzgar Enerjisi Teknisyeni
Özel ve devlet tarafından finanse edilen çok sayıda proje var, tüm dünya çevre dostu olan bu teknolojiye, doğanın sürdürebilirliğine yardımcı olmak için rüzgar enerjisine güveniyor. Ülkemiz de yaygınlığı artıyor, piyasadaki en iyi bakım ve onarım işlerinden biri olacak.
Güneş enerjisinde olduğu gibi rüzgar enerjisi de 2026’ya kadar, Çok sayıda rüzgar enerjisi teknisyeni ihtiyacı duyacak. Bu teknisyenler rüzgar türbinlerinin onarımına, bakımına ve kurulumuna yardımcı oluyorlar.
- Fiziksel Terapist, Fizyoterapist
Ülkemizde her geçen gün artan nüfus, yaşlıların rehabilitasyon ve ağrı yönetimi konularında kendilerine yardımcı olacak birine ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor. Birçok sağlık kurumu hâlihazırda nitelikli fizik tedavi uzmanları arıyor, bu da ilerleyen yıllarda fizyoterapistler için daha çok ihtiyaç olacağı anlamına geliyor. Daha az deneyimli Fizyoterapistler için de iş sıkıntısı yok. Değerlendirmeye değer olacağını düşünüyorum.
- Veri Analisti
Bilgi akışı, kuruluşların bilgilerini kontrol etmesini ve yönetmesini zorlaştırdı. İnternetin ortaya çıkışından bu yana, büyük kuruluşlar mevcut bilgileri anlamayı genellikle zor buluyor.
Sonuç olarak, veri analistleri gelecekte yüksek talep görecek. Analistin rolü, verilerdeki kalıpları belirlemek ve bu verileri anlaşılabilir bir şekilde, anlamlı bir şekilde sunmaktır.
- Dijital İçerik Uzmanı
Her şeyin dijital bir cihazla bağlantılı gibi göründüğü dijital bir çağda yaşıyoruz. İşlerin yürümesini sağlamak için dijital içerik sağlayıcıları, teknoloji meraklısı şirketlerin en önemli önceliği haline geldi. Dijital içerik uzmanının rolü, iş unvanına bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösteriyor.
Bu sektör genelde evden çalışan bir grafik tasarımcı veya serbest çalışan bir dijital içerik uzmanı olarak tanımlanabilir. Bu işle ilişkili tipik bir ücret ölçeği yoktur; ancak, dijital içerik uzmanları çalışma saatlerinde büyük ölçüde esnekliğe sahiptir.
- Bilgi Güvenliği Analisti
Karmaşık bilgisayarlar ve bulut ağları, bilgisayar korsanlarının ve kötü amaç güden insanların, önemli bilgileri çalmasını kolaylaştırdı. Siber suçlular, bilgisayar sistemlerine nasıl sızdıkları konusunda daha karmaşık hale geliyor.
Kamu yararını korumak için, bilgi güvenliği analistleri geleceğin bir tür polis gücü olacağı kesin. Bilgi güvenliği analistlerinin görevi, sistemleri aşılmaz hale getirmektir. Önümüzdeki yıllarda bu iş için bir çok iş olanağı olacağı kesin.
- Biyomedikal Mühendisi
Biyomedikal mühendisliği, son zamanlarda çok fazla ilgi gören nispeten yeni bir iştir. Bu mühendisler, doktorlara ve hekimlere günlük faaliyetlerinde yardımcı olabilecek tıbbi cihazlar yaratırlar.
Yapay organlar, vücut implantları ve biyomedikal aksesuarlar, sezgisel yaratımlarının sadece birkaç örneğidir. Ülkemiz de çok yeni olsa da teknolojinin gelişmesi ile bu ihtiyaç oldukça artacak gibi görünüyor.
- Blockchain Geliştiricisi
Blockchain, bitcoin ticaretindeki uygulaması nedeniyle ünlenen yeni bir teknolojidir. Bilgisayar dünyasının devleri arasında bulunun İNTEL, hükümetler, özel sektör ve finans kurumları, tüketicilerin önemli verilerini korumak için Blockchain ile deneyler yaparken, Blockchain’in hızla yaygın bir iş sektörü haline geldiğini öne sürüyor, Blockchain geliştiricilerinin maaşları yapay zeka uzmanlarıyla aynı seviyede.
- Tarım Danışmanlığı
Türkiye tarım konusunda çok fazla alana sahip, her ne kadar son yıllarda tarım sektöründe bir azalma olsa da, tekrar dan bu alanda ilerlemesi ve belki de dünya devi olması için hiçbir engel yok. Yeni tarım teknolojisini tanıtma ve iklim değişikliklerine direnme arayışında, çiftçilik konusunda deneyime sahip tarım danışmalarına yüksek talep olacak.
Uzak bölgelere taşınmaya istekliysen, çiftlikte, su kültürü operasyonlarında, tarım arazilerindeki faaliyetleri, planları, yönetir ve koordine edebilirim diyorsan. Tarım Danışmanı hem hükümette, hem de özel sektörde birçok fırsat bulabilecek.
BONUS:
Atık İşleme veya Geri Dönüşüm Mühendisliği
Sürdürülebilirlik yaklaşımına dayanan bu meslek dalı, çevre mühendislerinin görev tanımına benzese de farklılaşan sorunlara çözüm getirmeyi amaçlıyor. Doğada meydana gelen ve gittikçe büyüyen zararın önüne geçmek amacıyla atıkların hammaddeye dönüştürülmesi, yeni kullanım alanlarının bulunması ile çevre yapılandırılması hedefleniyor
Umarım, teknik beceriler ve pazar bilgisi gerektiren bu teknoloji odaklı pazarda herkes kendileri için bir şeyler bulabilir. Kariyerinizi değiştirmek istiyorsanız veya kariyer yolunuzdan emin değilseniz, bu liste doğru yönde rehberlik etmenize yardımcı olabilir.