GEÇİM DÜNYASI
SMMM Ekrem EKMEKCİOĞLU
ekmekcioglu11@hotmail.com
DEMOKRASİ’NİN YOLU …
Demokrasi’nin yolu var mıdır.? Varsa vardır, yoksa yoktur.
Demokrasimizin indi, bindi kahramanı merhum Süleyman Demirel’e rahmet diliyorum. Işıklar içinde uyusun.
Demokrasi nedir? 1.Yinellikle, doğrudan demokrasi olarak bilinen ve siyasal karar alma hakkının; çoğunluk yönetimi usulleri çerçevesinde hareket eden “ulusal sınırlar içersinde yaşayan bütün yurttaşlar” topluluğu tarafından doğrudan kullanıldığı, yönetim biçimi. AnaBritannica Türkçe Basım, Cilt 7. 2.Doğrudan demokrasi, “ulusal sınırlar içerisindeki tüm halkın” egemenliği (kendi kendini yönetme iradesi)’ni, temsili bir organ (hükümdar, diktatör) olmadan kullandığı yönetim dizgesi. Büyük LAROUSSE Sözlük ve Ansiklopedi, Cilt 6.
Demek ki neymiş, Demokrasi; İlk kural “ulusal sınırlar içinde yaşayan bütün yurttaşlar” o ulusun demokrasisinin gerçek sahipleriymiş. Hiçbir bölge sakini ile din, dil, ırk, etnik yapı, eğitim düzeyi farklı, kaşı kara, gözü ela gibi ayrımlar olmadan ulus bireylerinin tamamının aynı yetki ve haklarla donanımlı olarak sahip çıktıkları bir toplumsal birliktelikmiş, demokrasi. EE.
Demek ki ne değilmiş. Demokrasi bir şimendifer katarı, deve kervanı, otobüs, minibüs, kamyon değilmiş. Karayolları, havayolları, denizyolları, demiryolları, deveyolları tamamen ayrı şeylermiş!.
Demokrasinin yolu “ki asla böyle bir şey olmamalı”, filan altyapılı kişilerin bölgesinden geçer demek, en öncelikle o yapıya hakaret sayılır. Zira, Ülkenin tamamından “demokrasi treni !!!” rahat geçer, orada zorlanır, Ora’dan da geçirtebilirsek bu iş tamamdır gibi bir anlayış, asla olamaz. Ve, acaba gerçekten öyle mi?. Zira geçmişte benzer argümanları kullananlar, anında siyaset sahnesinden silindiler. Biz bütün bunları biliyoruz demek, durumu kurtarmaz. Aman dikkat!!.
Bu önermeyi kullananlar, ne demek istediklerini tam olarak ve bilimsel yöntemlerle açıklamalıdırlar. Siyasal çıkar amaçlı kullanılmışsa, yerine ulaşmamıştır.
Bilindiği gibi bu önerme Diyarbakır İli için kullanıldı. Tekirdağ İli için kullanılsa da durum değişmezdi. Diyarbakır’ın özelliği ne? Önerme sahibi önce bunu açıklamalı. Burada, Diyarbakır tarihini anlatmama gerek yok. Bilen biliyor. Üç yüz yıl Artukluların, daha sonra Devlet-i Aliyye’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin onurlu bekçiliğini yapan, Ziya Gökalp, C.S.Tarancı ve daha nicelerini yetiştiren Diyarbakır, Güzel Anadolu’muzun pek çok ilinden ileride ve seçkin bir yere sahiptir.
Diyarbakır özelinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu denmek istenmişse, “O” yine ayrı bir konu. “Burada, bin yıllık derebeylik kalıntıları sürer gider. Beyler, ağalar ve bunların dayandığı şeyhlik-tarikatlık düzeni hala ayaktadır.” Şevket Süreyya Aydemir. 1971. Bu gün de sorunlar bitmemiş, daha da artmıştır. Siyasanın görev alanı, asıl bunları kapsar.
Demokrasimizin bir tek kaynağı ve “gelişme yolu” vardır, “Ulusumuz’u oluşturan bütün yurttaşlarımızın özgür iradeleri”. İnanmıyorsanız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Nutuk’unu bir kez daha gözden geçirin. Olanaklıysa bir kez daha okuyun. Niyetimiz kimseye akıl vermek veya yol göstermek değildir. Herkesin aklı kendine, yurttaş duyarlılığımız da bize yeter.
Not: Bu yazı bir konuşmadan cımbızla çekilen bir cümle özelinde değil, ulusal bilinç tüzelinde kaleme alınmıştır. Herhangi bir görüşün karşıtlığı veya yandaşlığı söz konusu değildir. 09.02.2022